În majoritatea discuţiilor purtate cu creştini, nu de puţine ori m-am trezit lovit în faţă de replica : Nu aveţi dreptul să criticaţi creştinismul sau creştinii. Ce, noi vă discriminăm pe voi ateii ?
De fiece dată am răspuns că da, ateii sunt discriminaţi în multe locuri din lumea asta, de la executarea lor în unele ţări islamice şi până la orele de religie obligatorii, iar noţiunea de toleranţă religioasă, a creştinilor în particular, lasă mult de dorit şi denotă o mare ipocrizie. Ei îmi spun mie că ateismul militant este nerespectuos pentru a lor religie şi sistem de credinţe şi în acelaşi timp îmi spun că dacă nu consider cele crezute de ei, voi fi pedepsit pentru eternitate.
Da, discriminarea ateilor există iar în unele cazuri se ajunge la o adevărată persecutare. Motivele din spatele acestor acţiuni variază în funcţie de valorile individului : de exemplu, pentru cineva cu un spirit naţionalist, un ateu, mai mult ca probabil, va reprezenta opusul valorilor sale naţionaliste sau poate chiar ultra-naţionaliste. Astfel, se ajunge la confuzia că ateu înseamnă neapărat comunist sau anarhist. La fel merge treaba şi pentru alţi oameni cu alte valori, pentru cei ultra-religioşi care au ca ideal aspiraţia către divin, a fi ateu este totuna cu a fi satanist sau anti-religios. Lista de idei preconcepute este vastă iar atunci când un politican sau altă figură publică care reprezintă o categorie de oameni religioşi, iese la rampă cu o perlă de intoleranţă, chiar dacă îşi cere ulterior scuze (în multe cazuri nu se întâmplă aşa ceva), adepţii ei se vor lăsa influenţaţi de atitudinea aceea. Ca exemplu îi dau pe Dan Puric (care declara cu multe ocazii că ateismul este demn de râs) şi pe Petre Ţuţea (care declara că ateii sunt nişte dihori).
Uitaţi cum s-a ajuns : să fie o ruşine să nu crezi în lucruri nedovedite, să ajungi un paria numai pentru că ai opinii diferite de restul oamenilor în ceea ce priveşte conceptul de divinitate.
După cei doi exponenţi ai ortodoxismului modern, enumeraţi mai sus, acea biată fată nu este altceva decât un dihor sau o persoană demnă de tot râsul.
Vreau să dau acum un citat din cugetările unui distins bloger creştin :
Peste toate blog`urile inutile de`ale lor pe care le`am observat, numai plansete si vaiete si "vai, cat suntem de chinuiti si oropsiti !" ... si, mai ales, DISCRIMINATI ! ca se poarta termenu` asta la paranoici si jigodii mai ceva ca tricoul vara.
Daca un strain ar acorda putina atentie la articolele lor, s`ar speria de`a dreptul si ar fi convins ca in Romania activeaza Inchizitia, care ii aduna pe "infidels" si le scoate unghiile din radacini, ii trag pe roata si ii mai ard si pe rug !
Da, faptul că la o anumită perioadă, un oficial al bisericii iese la rampă cu tot felul de acuzaţii la adresa noastră (printre care acel preot ortodox din Suedia care propunea linşarea noastră), faptul că noi suntem etichetaţi ca fiind totalitari, că noi suntem traşi la răspundere că am aboli religiile (pe când noi doar susţinem statul laic, atâta tot), faptul că nouă ni se pun în cârcă crimele comunismului printre care şi torturarea "sfinţilor închisorilor", când de fapt majoritatea dintre noi nici măcar nu eram în concepţie pe-atunci. Faptul că atitudinea generală a populaţiei faţă de noi şi de ideile noastre este de dezgust în loc de toleranţă şi faptul că noi suntem nevoiţi să ne ascundem sub pseudonime pe bloguri şi forumuri, unde primim ameninţări, ba chiar suntem la mila unor habotnici puşi în funcţii înalte, care salivează la cenzurarea opinilor noastre, zugrăvesc toate la un loc realitatea : creştinismul nu este ce se pretinde a fi, religia iubirii şi arată aceaşi lipsă de toleranţă fără de scrupule pe care ceilalţi au arătat-o împotriva lui.
Ciudat, ştiam că Iisus, atunci când a spus Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii a pus vreo condiţie ca ateii sau cei idei diferite să nu fie iubiţi, însă se pare că aceaşi oameni care nu iau în seamă vorbele celui care a întemeiat religia lor mai au obrăznicia să se numească creştini.
Disclaimer : Trebuie să recunosc că nu toţi creştinii sunt aşa. Îi respect pe aceia care chiar se ridică la pretenţiile lui Iisus, însă trebuie să recunoaştem că aceştia sunt departe de a fi o majoritate covârşitoare.
Hai sa nu-l citam pe Isus si sa nu facem aceeasi greseala de scoatere a lucrurilor din context.
RăspundețiȘtergereIsus a vorbit, ca toate religiile tribale, de membri sectei respective. "Iubeste-ti aproapele" se refera strict la cei de aceeasi religie. La fel cum camata era interzisa in torah doar intre evrei.
Sa nu ne facem iluzii ca mitul Isus are ceva original fata de conceptiile religioase ale vremii (ex: universalitatea preceptelor morale)
@Logosfera
RăspundețiȘtergerevezi pilda bunului samarinean.... samarinenii erau idolatrii, iudeii îi blestemau...