Nerespectele mele ....


M-am conformat rugăminţii cuiva şi am enumerat câteva din motivele principale pentru care BOR mi-a atras aversiunea.

- A afurisit splendidul roman al lui Salman Rushdie "Verstele satanice", o bijuterie de carte care pe lângă temele filosofice pe care le abordează, ia în derâdere fundamentalismul religios.
- A dovedit dispreţ faţă de cultura şi stilul de viaţă occidental, care să fim sinceri, sunt net superioare celor de-aici (ţin minte că în Dilema Veche a fost citată o faţă bisericească care a spus că UE şi America sunt sculele satanei).
- A dovedit intoleranţă faţă de celelalte culte şi faţă de cei care nu aparţin niciunei confesiuni.
- Şi-a spălat pe creier unii adepţi în aşa fel încât ar omorî pentru dreapta credinţă numai de li s-ar da ocazia.
- A folosit tehnica Göring pentru a justifica promovarea izolaţionismului.
- A dat dovadă că nu acceptă critica, total nedemocratic.
- A încurajat impunerea cenzurii pe internet.
- Militează pentru implicarea religiei în stat şi în viaţa personală a indivizilor.

Aceste acţiuni au relevat de fiecare dată că anumiţi oameni vor ca ţara asta să se întoarcă în timp, pe când ei deţineau frâiele puterii. Deşi nu pot să facă treaba asta pe faţă şi să instaureze teocraţia de jure, ei apelează la tot soiul de tertipuri ca cele menţionate mai sus pe care le cred insesizabile sau în cel mai rău caz subtile.

Însă de fiece dată uită că există o comunitate de oameni în ţara asta care îmi împărtăşesc "simpatiile" faţă de această instituţie, care nu îi consideră oamenii divinităţii (şi îşi permit să-i critice în conseciinţă) şi care îi "taxează" de fiecare dată când aceştia fac câte o boacănă. Acest lucru este unul din punctele de conflict din dialogul dintre comunitatea ateistă şi cea ortodoxă, concepţia conform căreia religia nu trebuie criticată.

Totalmente fără raţiune. Aceaşi pretenţie stupidă se poate găsi la toate regimurile totalitare şi dictatoriale, cu diferenţa că acolo s-a ajuns la punerea în practică a pedepselor. În primul rând, ortodoxia, ca şi alte religii, trebuie să-şi însuşească critica şi să răspundă la ea, nu s-o eschiveze. În al doilea rând nu trebuie să considere găndirea liberă o crimă, fiindcă atunci ea nu reprezintă nimic altceva decât o ideologie malignă care abrutizează societatea umană.

Cam atât am avut de spus. Cât despre ei, nu au decât să se ia de mânuţă cu ceilalţi băieţi care au afurisit "Versetele satanice", nu acceptă critica, identifică SUA cu dracul, au impus cenzura ... etc.




Eu unul, sunt cam îngrijorat de direcţia pe care a luat-o această religie.

11 comentarii:

  1. cam putine motive, sunt convinsa ca sunt mult mai multe, de ex n-ai zis nimic despre implicarea sociala , referindu-ma la ajutorarea celor saraci,
    care este "extraaordinara, mareata, dar lipseste cu desavarsire", si despre sumele imense de la stat pe care le cheltuie pt ei , afacerile neimpozitate samd
    kitana

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sunt mult mai multe. Dar dacă le mai adăugam şi pe alea nu prea mai mergea analogia ; )

    RăspundețiȘtergere
  3. Da.

    Dar ce treaba are Creatorul Universului cu vreo religie anume, fie ea ortodoxie, budism sau ateism???

    Dumnezeu este interesat de tine ca individ, nu ca apartinand unui cult. Tu Adrian esti important si Lui Dumnezeu ii pasa de tine.

    Aversiunea ta este perfect intemeiata, dar pana la urma e doar o scuza penibila ca sa Il respingi pe El.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragă Daniel, vreau să înţelegi un lucru : acest blog al meu nu este nicidecum o chestie liniară, monotonă şi nu tratez doar un subiect anume. În unele articole critic religia în general, în altele ortodoxia, în altele aduc argumente împotriva teismului, în altele critic anumite personalităţi ... etc.

    Nu resping conceptul de Dumnezeu pentru că clerul român-ortodox se ţine de tot felul de mârlănii ci pur şi simplu am o aversiune faţă de clerul cu pricina din cauza mârlăniilor şi asta este scopul acestui articol.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu prea m-ai elucidat cu "stiinta"!
    Dar care e faza cu iudaismul?
    Si care e faza cu Zen???

    RăspundețiȘtergere
  6. La iudaism mi se pare interesantă partea cu Kabala (vreau să mă documentez mai mult pe treaba asta). Cât despre Zen, îmi place foarte mult ca filozofie de viaţă şi în plus, mai practic şi zazen din când în când : )

    RăspundețiȘtergere
  7. Curios! Cum poti sa fii si ateist si mistic in acelasi timp?!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu se pune problema de misticism. Mulţi sunt pasionaţi de studiul religiilor şi nu înseamnă că toţi ăia cred în ce propăvăduiesc religiile.

    Cât despre Zen, nu cred în vrăjeliile cu reîncarnarea dar respect destul de multe principii specifice cum ar fi suferinţa care izvoreşte din pasiune.

    Zazen-ul este un exerciţiu de relaxare foarte bun şi merge de minune înainte de o cană de ceai verde autentic : )

    RăspundețiȘtergere
  9. Aia... inteleptii budisti nu au inventat meditatia si artele martiale... ca sa le folosesti tu azi pt relaxare sau distractie :)
    Nu prea inteleg cum poate fi cineva pasionat de studiul a ceva ce nu ii place. Mie nu imi plac biologia si cosmologia... si nu o sa le studiez niciodata :))
    In plus... nu e corect, nu e cinstit... sa smulgi o practica din contextul sau spiritual si cultural... sa o folosesti impropriu... e deturnare transcendentala! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Consider totusi ca ar fi intelept sa crezi in reincarnare... mai ales ca e explicata destul de frumos in budism.
    E singura modalitate logica prin care un ateist isi poate justifica responsabilitatea fata de "sine insusi".

    RăspundețiȘtergere