Stupid Design

Mai întâi vreau să clarific anumiţi termeni :

ID = Inteligent Design = conceptul conform căruia tot este explicabil din perspectiva existenţei şi intervenţiei unui creator al universului.
SD = Stupid Design = concept opus ID-ului conform căruia, dacă există, presupusul creator al universului a făcut o treabă foarte proastă având în vedere inperfecţiunile lumii înconjurătoare.
MD = Malevolent Design = concept conform căruia, dacă există presupusul creator ar fi o fiinţă malevolentă dat fiind faptul că prin prisma ID-ului, imperfecţiunile pot fi explicabile prin acţiunea creatorului.

Nu puţini sunt cei care predică iluzia că universul ar fi fost proiectat de un creator inteligent. Argumentarea lor se bazează pe două lucruri :
- complexitatea lui, care, aşa cum am arătat într-un articol anterior, este o părere subiectivă bazată pe ignoranţa noastră la nivel individual sau la nivel al speciei.
- "perfecţiunea" lui, o părere la fel de subiectivă şi tot pe atât de eronată.

De ce eronată ? Pentru că universul nu este perfect "proiectat" nici pentru el însuşi (tinde ori spre o singularitate de tipul Big Crunch ori spre dilatare infinită) nici pentru noi, oamenii, presupusele fiinţe superioare ale universului. De aceaşi părere este şi Neil deGrasse Tyson :




Deci dragii mei teişti, cum explicăm felul lamentabil în care a fost "proiectată" lumea asta ? Malevolenţă, stupiditate sau neinspiraţie ?

17 comentarii:

  1. si mintea ta cu care emiti ideile tale e "perfect design" sau stupid design ? vezi ca te contrazici grosolan :daca mintea ta e produsul corpului tau iar corpul tau e stupid design oare mintea nu va fi tot stupid design? nu poate iesi un gand perfect din stupid design .tu consideri ce afirmi pe blog ca sunt idei viabile? cum poate iesi ceva viabil din "stupid design"(natura umana)?

    apropo de bolile genetice ,ele sunt rezultatul omului (pacatele se inscriu in ADN )->tot ce gandesti si faci se inregistreaza in ADN-ul pe care il vei transmite copiilor tai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Adrian,

    Raspunsul adevarat este foarte simplu, dar nu stiu daca ai curaj sa il asimilezi.

    Deci:
    Dumnezeu a facut toate lucrurile bune. Cand Adam a pacatuit prin neascultare, lumea a inceput sa se deterioreze. Este exact ce vedem in viata de zi cu zi: ura, minciuna, hotie, invidie, barfa, crime, lacomie, moarte.

    Desi nu este obligat, Dumnezeu doreste sa refaca legatura pierduta. Nu este nici un secret, scrie in Biblie.

    Daca vrei sa purtam un dialog civilizat cu dovezi clare, o voi face cu cea mai mare placere. Daca ti se pare mai usor sa mi-o retezi cu niste batjocuri, asta e, nu imi pare rau si nici nu imi e rusine sa spun ca Dumnezeu exista.

    Iti doresc numai bine,
    Daniel
    dboldeanu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. @johnny : Loool, câte falsităţi le asumi ca şi când eu le-aş fi scos pe gură : )

    "si mintea ta cu care emiti ideile tale e "perfect design" sau stupid design ?"
    Circulus in probando, ilogic. Demonstrează tu mai întâi că mintea mea ar fi fost proiectată şi pe urmă mai vorbim despre SD sau ID.

    "oare mintea nu va fi tot stupid design?"
    Chiar dacă ar fi să asumăm faptul că a fost "proiectată", da, tot SD rămâne. Mintea mea, ca oricare alta, este afectată de bias-uri, pareidolie, apophenie şi alte erori de judecată. Numai că eu, faţă de alţii, sunt conştient de ele şi încerc pe cât posibil să le ocolesc.

    "tu consideri ce afirmi pe blog ca sunt idei viabile?'
    Eu afirm pe blog ce mi se pare mie just la momentul actual. Dacă mă voi întâlni cu un teist, care mă va convinge de existenţa unui zeu, îmi voi schimba părerea.

    "pacatele se inscriu in ADN"
    1.Defineste ştiinţific noţiunea de păcat.
    2.Arată mecanismul prin care acestea se imprimă în ADN şi sub ce formă.
    Până la proba contrarie, te voi cataloga ca divagator.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Daniel

    Îmi vine greu să înghit povestea cu Adam şi Eva ca fiind adevăr infailibil doar pentru că o carte din Epoca Bronzului, care a fost scrisă de nişte oameni primitivi şi ignoranţi în lipsă de explicaţii naturaliste, spune aşa.

    Sunt n basme din n religii care speculează cum ar fi apărut lumea (printre care şi Geneza). Poate că ar fi fost credibile pentru un om medieval, dar pentru mine, nu.

    Şi stai liniştit, nu îţi voi răspunde în batjocură atât timp cât vi cu argumente raţionale.

    RăspundețiȘtergere
  5. raspunsurile sunt simplu de dat ,dar mai intai spune-mi ce elemente au aparut prima data: protidele care sintetizeaza acizii nucleici sau acizii nucleici care sintetizeaza protidele ? apoi iti explic cum sta treaba cu pacatul si ADN-ul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu NU trebuie să explic nimic din moment ce nu eu am venit cu tot felul de afirmaţii nedovedite.
    Deci, binevoieşti să explici, cu dovezi cu tot, te rog ?

    RăspundețiȘtergere
  7. deci adriane, ai inteles da, pacatul e codat in ADN, nu-i niciun secret, scrie in biblie.

    domnu daniel, apelul dvs la argumente rationale (sic!) e perfect ilar dupa ineptia cu adam. Credeam ca si cei mai credinciosi accepta faptul ca existenta lui adam si eva trebuie privita ca o metafora, nu ca o realitate.

    cind veti iesi din argumentul circular de tipul biblia e adevarata pentru ca scrie in biblie poate mai aveti vreo sansa la formularea unui argument. Rational ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. @adrian
    ok,nu le ai cu genetica dar iata ca raspunsul ti l-a dat (intamplator sau ...nu,who knows ?)un alt ateu care stie genetica (dar din pacate nu-i prea foloseste)
    am vazut in blogroll-ul tau un blog "Prin filtrul ratiunii" cu articolul "COMT si altruismul"
    in articolul cu pricina ,a se citi in loc de "modificari genetice" ,"afectiune genetica","polimorfism" -> "mecanismul ADN-pacat ,ADN-virtute". nu te impiedica in amanunte (date ca sa "impresioneze" )ci selecteaza ideea centrala.

    RăspundețiȘtergere
  9. Una la mână, tu echivalezi merele cu perele să-ţi dea ce vrei tu.
    A doua la mână, tot nu mi-ai dat o definiţie genetico-biologică a păcatului.
    A treia la mână, ai eschivat şmechereşte punctul de plecare al discuţiei, adică nu mi-ai arătat mecanismul prin care "păcatele" se imprimă în ADN.
    A patra la mână, nu dau doi bani pe ad hominem-uri şi interpretări de tip biblic ale articolelor ştiinţifice.

    Pe scurt, dacă ai ceva spus concret, spune, dacă n-ai nimic de spus în afară de predici religioase, mai bine nu mai spune nimic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. johnny spunea...

    si mintea ta cu care emiti ideile tale e "perfect design" sau stupid design ? vezi ca te contrazici grosolan :daca mintea ta e produsul corpului tau iar corpul tau e stupid design oare mintea nu va fi tot stupid design? nu poate iesi un gand perfect din stupid design .tu consideri ce afirmi pe blog ca sunt idei viabile? cum poate iesi ceva viabil din "stupid design"(natura umana)?



    ...
    Folosind logica ta, in care faci o simulare a afirmatiei din articol privind SD, chiar tu gresesti in ratiunea ta. Logica ta implicit impinge spre imposibilitate conditia ca tu sa ai dreptate. Nu te-ai gandit pana aici, nu?

    Pe scurt, relativismul semantic de care abuzezi poate fi folosit la fel de usor impotriva ta. E problema ta daca esti prea slab sa aplici logica si pe tine, dar trebuie sa sti ca atitudinea aceasta dualista te descalifica din start.

    Daca accepti acest relativism pe care-l folosesti in afirmatii, traiesti intr-o iluzie; iar daca nu accepti acest relativism, ai gresit in perspectiva ta mentala si traiesti in confuzie, ignoranta si, evident, ipocrizie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Vezi ce păţesti dacă încerci să discuţi raţional cu cei lipsiţi de raţiune?
    Dăcă acceptă ideea de design atunci evident va fi inteligent, scrie în cartea lor.
    Dar chestia cu păcatele înscrise în ADN e tare! Johnny ar merita un premiu

    RăspundețiȘtergere
  13. @Adrian
    am fost 100% sincer cu tine si n-am incercat sa "ma eschivez smechereste":daca recitesti cu atentie ti-am dat raspunsul la "mecanismul" ADN-pacat este exact definitia pe care oamenii de stiinta o dau la "modificari genetice" . vrei sa-ti fac schema acestui mecanism ? ca acest mecanism exista e rezultatul clar,vizibil si palpabil al defectelor genetice foarte bine prezentate in videoclipul din postarea ta ,insa "monstrii" aceia sunt "creatiile" oamenilor(prin pacatele lor) ; pacate, care nu au nici o legatura logica cu "designul" ci cu libera alegere a "designului"(omului).

    @DumneZERO

    "Logica ta implicit impinge spre imposibilitate conditia ca tu sa ai dreptate. Nu te-ai gandit pana aici, nu?"

    :) logica asta e aplicabila celor care cred in "bad design" . eu NU CRED in "bad desin" ,deci...te mai gandesti cine e ilogicul dintre noi doi?

    @Viorel

    multumesc mult pentru aprecieri(mai ales pentru aceea ca sunt lipsit de ratiune) tu ,se pare ca crezi in perfectiunea mintii tale care rezida din bad design-ul corpului tau (!??) ,nu simti nici o contradictie logica aici?

    RăspundețiȘtergere
  14. johnny, tată, te-am rugat să prezinţi ceva concret şi tot ceea ce prezinţi sunt doar echivocări.

    RăspundețiȘtergere
  15. @jhonny

    Nu este relevant ce crezi tu. Problema este ca esti ipocrit, deci iti raspund degeaba... pentru ca esti descalificat automat din orice discutie serioasa.

    Tu folosesti un standard de gandire pentru ce nu-ti place (stupid design, bad design, no design), si un alt standard de gandire pentru ce-ti place (I.D.). Aceasta este ipocrize, fatarnicie, prefacatorie, falsitate, duplicitate, perfidie, viclenie, fariseism, tartufie si o mascarada.

    Nu stiu de ce faci asta, dar presupun ca doresti sa-ti aperi credinta. In fond, nu faci decat sa demonstrezi incapacitatea ta intelectuala si erorile pe care le fac atat de des oamenii... "intelijunt deezing"

    RăspundețiȘtergere
  16. Robotu' de serviciu15 noiembrie 2010 la 09:51

    @johnny
    Johnny tata, arata-mi un singur articol in care scrie ca mutatiile genetice (cele care induc "modificari genetice") - si apropo, majoritatea sunt neutre - sunt rezultatul unui pacat. Cercetatorii sunt de acord ca acestea apar ca urmare a prezentei unui agent chimic (un mutagen), fizic (radiatii) sau chiar spontan (erori de replicare), dar NICAIERI nu am gasit ca acestea ar fi asociate cu "pacatul". Mai mult, tinand cont ca asemenea mutatii apar si la alte animale si plante, as fi curios sa vad - de exemplu - care sunt acele pacate incredibile pe care le-au facut cartofii din gradina mea de au ajuns cum au ajuns. Mai mult, daca o luam pe calea logicii tale, terapia genetica ofera o metoda garantata de a scapa de pacate: eliminam mutatiile din genom, devenim puri (fara pacat), ajungem in Rai. Deci avansul geneticii este un lucru bun, care trebuie grabit cu orice cost, spre mantuirea oamenilor. Nu?

    RăspundețiȘtergere
  17. Degeaba vreţi să dezbateţi cu el că tot o să vă dea în cap cu echivocări şi red herringi.

    RăspundețiȘtergere