Oreste, or' nu este ?

Nu este nevoie de cine ştie ce spirit de observaţie pentru a constata că în ultima vreme, televiziunile sunt ultra-plictisitoare. Antenele lui Felix trăncănesc în continuu despre Frunza doamnei Udrea şi despre cum situaţia dramatică în care ne aflăm ca ţară se datorează exclusiv Băselului, cabinetului Boc şi agenţiei cu scopuri machiavelice, FMI-ul. PRO TV-ul este constant ca întotdeauna : jafuri, accidente, omoruri, violuri ... etc. Discovery şi Nat.Geo. s-au stricat (îmi pare bine că Discovery Science şi Discovery Investigation nu au urmat acestă modă). Canalele de sport nu prea mai au ce să prezinte într-un timp în care banul motivează sportivii. TVR dezbate şi redezbate chestii afumate (scandaluri politice, Mădălina Manole ... etc.). Chiar şi OTV-ul nu mai zice nimic nou, decât Dan Diaconescu şi partidul lui de lachei.

Da, televiziunea este jalnică. Însă, în momente ca acestea oamenii tind să exploreze alte posturi în căutare de lucruri interesante, sau măcar interesante în aparenţă, iar cei mai vânaţi sunt pseudo-profeţii vremurilor noastre care promit marea cu sarea, care fac oamenii să iasă din rutină astfel ca aceştia să aibă iluzia că le-a fost insuflat un scop în viaţă. Cel mai cunoscut : Oreste Teodorescu, cunoscut sub numele de Oreste.
Desigur că toţi îl ştim de când era pe post de asistent-papagal, atunci când Mircea Badea era gazda unei imitaţii ieftine de The Tonight Show with Jay Leno, dar situaţia s-a schimbat. Între timp, se pare că şi-a găsit o pasiune pentru ezoterism, şi mai mult, are şi o emisiune la B1TV intitulată "Codul lui Oreste", care să spun sincer, este de toată jena. Pur şi simplu încurajează întoarcerea în trecut, susţine înapoierea intelectuală a omului, ignorarea metodei ştiinţifice şi a oricărui concept care a adus umanitatea unde este. Pe scurt, acest Ezoterică Venturiano este unul din catalizatorii iraţionalităţii din România.

Cum o face ? O să arăt diferenţa dintre gândirea raţională şi gândirea magică, delirantă. Pentru un eveniment x, o persoană cu gândire raţională va căuta întotdeauna orice explicaţie empirică, naturalistă, care să aibă sens în contextul respectiv. Atunci când observă că nu deţine nici o explicaţie justă, nu sare la concluzii, pur şi simplu îşi dă seama că x are loc sub influenţa un(ui)/(or) factor(i) care nu sunt încă cunoscuţi. Pe de altă parte, persoana cu gândire magică va începe prin a îşi băga picioarele în Briciul lui Occam, va ignora orice explicaţie sănătoasă, ştiinţifică şi va veni cu o bazaconie care implică extratereştri, demoni, energii cosmice, fiinţe mitologice ...etc. În loc să procedeze ştiinţific, ea procedează de-an doaselea, pornind cu explicaţia cea mai complicată, susţinută de zero dovezi.
Studiu de caz : cuvintele. Acum ceva timp, la domnul Oreste în emisiune, o invitată povestea cum cuvintele sunt energii emise de spiritul nostru ... Exact ca mai sus, s-a procedat cu lipsă de bun simţ epistemologic, luându-se în calcul NUMAI pesudo-teoria lor mistică, nefiind nici pomeneală de cea mai simplă explicaţie, cea ştiinţifică.

Am să arăt acum explicaţia simplificată a cuvintelor din punctul de vedere reducţionist al ştiinţei.Cum se produc cuvintele ?
Cuvintele nu sunt altceva decât alternanţe de sunete, provocate de trecerea unui flux de aer din plămâni, prin corzile vocale, care "împart" aerul în pulsuri audibile. Lungimea şi intensitatea acestora sunt ajustate de muschiul laringelui iar mai departe, prelucrate de articulatori (limbă, buze ... etc.) care articulează şi filtrează sunetele, care la rândul lor sunt percepute de alţi oameni ca fiind grupate unitar, în cuvinte.



Ce sunt sunetele ?
Sunetele sunt perturbaţii ale mediilor materiale care se propagă în acestea sub formă de unde mecanice. Perceptibilitatea lor depinde de mediul în care se propagă şi de frecvenţa lor, iar cele cu o frecvenţă între 20Hz şi 20.000 de Hz pot fi percepute de urechea umană.

Ce sunt undele mecanice şi ce este frecvenţa lor ?
Unda mecanică este procesul de transmitere a unei mişcări osilatorii în timp şi spaţiu, prin transfer de energie (mecanică). Undele mecanice sunt descrise de patru caracteristici principale : amplitudinea, perioada ,lungimea de undă şi frecvenţa. Frecvenţa reprezintă numărul de ciluri (lungimi) ale undei într-o perioadă (de obicei, secundă).



Două expicaţii pentru acelaşi fenomen, una mistico-magică, relevată de iniţiaţi, într-o manieră obscură, fără dovezi, iar cealaltă, într-o manieră amănunţită, deschisă şi susţinută empiric. Cine nu mă crede, nu are decât să scuture vreo plapumă sau un cearceaf şi va observa caracteristicile undei mecanice amintite mai sus. Iar dacă acel fenomen ar fi transpus la alt nivel, sub alţi factori, ar putea produce sunete. Partea tristă este că unele persoane, deşi pot crea în orice moment unde mecanice, se lasă vrăjite de oameni de teapa lui Oreste şi încep să creadă în tot felul de explicaţii supranaturale.

Faza cu cuvintele este doar un singur lucru pe care Oreste îl extrapolează în supranatural. În fiece vineri, el abordează o multitudine de fenomene cărora le atribuie cele mai bizare explicaţii, în loc să le considere pe cele realiste şi simple. Ca să nu mai spun şi de cartea lui, lansată curând, în care bate câmpii ezoterici pe parcursul a sute de pagini. Patetic !

Oreste face parte, împreună cu Lorin Fortuna* şi alţi astfel de oameni dintr-o iniţiativă aparte de a eleva lumea. Nu ştiu dacă sunt sau nu bine intenţionaţi, dar adevărul este că ei de fapt trimit lumea în apoi în timp, când speculaţiile fantasmagorice ţineau locul ştiinţei, iar omenirea stagna în ignoranţă primitivă.
Aşa că, atunci când vă întâlniţi cu vorbele unui astfel de om, nu uitaţi să rămâneţi lucizi, să păstraţi postura de om raţional, să îi întâmpinaţi spusele cu scepticism şi să nu încetaţi să vă întrebaţi :
-De ce nu există dovezi pentru cele spuse de el ?
-De ce secretele lui iniţiatice nu au fost publicate de oameni de ştiinţă, care ar fi câştigat premiul Nobel ?
-Oare nu există o explicaţie ştiinţifică pentru aşa ceva ?
-Cum de s-au aflat treburile astea ?







*Pentru cine nu auzise de Lorin Fortuna :


Pauza 0:19-0:24 s-a datorat faptului că peştirienii au încercat să-l oprească telepatic să le pronunţe numele, însă el s-a dovedit a fi mai puternic : )

Până data vitoare vă urez la revedere şi să fiţi selectaţi pentru satelitul Selena.

7 comentarii:

  1. Sunetele nu sunt numite litere, sunt lucruri diferite, depinde de sistemul de scriere al fiecarei limbi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, dar sunetele emise de un om sunt receptate ca fiind litere. Dacă cineva se vaită că îl doare ceva, chiar dacă el scoate un sunet insinctual şi spontan, care nu ar trebui să însemne nimic, tu tot o să-l percepi ca "Aaaa !".

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, il percepe ca pe sunetul /a/, nu ca pe litera a. Trebuie sa faci diferenta dintre sunet si grafem. Rusii percep ч si tu ce sau ci? Rusii percep ш si tu ş? Asta ar insemna ca fiecare percepe diferit ce urla unul pe care-l doare, desi e evident ca indiferent de sistemul de scriere toti aud aceeasi chestie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am modificat textul unde era buba. Hope you're happy now : )

    RăspundețiȘtergere
  5. "Cromozomii-memorie, la care se adauga si informatiile marilor religii despre un punct final al civilizatiilor ma indruma catre un gand cutremurator: perceptiile noastre despre o posibila calamitate planetara nu sunt altceva decata amintirile ancestrale ale unei catastrofe precedente.

    Fobiile ar putea sa-si gaseasca explicatia in memoria akashica pe care o accesam inconstient. " :)

    http://codulluioreste.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  6. În loc de "Ezoterică Venturiano", prefer Orbete Ezoterescu (Nu se referã la faptul cã are ochelari, sã nu se spunã cã e atac la persoanã. E vorba de animãlutul pe care îl cunoastem si sub numele de cîrtitã)

    RăspundețiȘtergere