"Joaca de-a Dumnezeu" sau incompatibilitatea creştinism-cunoaştere



















Mă simt norocos că trăiesc în astfel de vremuri, când cunoaşterea obiectivă a lumii este mai performantă ca oricând. Desigur că nimic nu ar fi fost posibil fără contribuţiile unor oameni de-a lungul istoriei, oameni fără a căror aport n-am fi avut parte astăzi de astfel de minuni ştiinţifice precum cele două de mai sus (ADN-ul artificial şi LHC-ul). Ce este interesant în legătură cu aceste descoperiri este varietatea de reacţii, de la bucurie la nedumerire şi la apatie. Cu toţi ştim că comunitatea ştiinţifică a privit cu entuziasm aceste două reuşite, dar creştinismul cum le-a privit ?

În ambele cazuri, biserica a avut aceaşi reacţie : a avertizat oamenii de ştiinţă să nu se joace de-a Dumnezeu , o sintagma des folosită care denotă nesiguranţă şi teamă. Teamă pentru ce ? N-ar trebui biserica să râdă la aceste tentative copilăreşti ale omului de a explica cum funcţionează lumea fără Dumnezeu ? Ei bine, se pare că nu, ba din contră, progresele ştiinţifice par a provoca nelinişte în rândul liderior religioşi creştini.
Cam asta este atitudinea care mă deranjează cel mai tare, pe de o parte creştinismul declară că doreşte o conciliere cu ştiinţa, iar pe cealaltă parte se pare că nu vrea nici în ruptul capului să renunţe la aceste impulsuri inchizitoriale. Dar hei, până la urmă acestor instincte se datorează succesul creştinismului de-a lungul timpului.

Revenind la subiect, ce vrea să însemne această "joacă de-a Dumnezeu" ? Păi să vedem, dacă am urmări principalul motiv pentru care creştinismul nu prea se împacă cu cunoaşterea ştiinţifică, am afla că este chiar rolul lui Dumnezeu. De la început, creştinismul a încercat să servească explicaţii pertinente pentru anumite fenomene : oamenii nu înţelegeau de ce există, cum au apărut, cum a apărut pământul pe care se năşteau, creşteau şi mureau, de ce aveau loc acţiuniile acestea ... etc. iar de aceea au invocat nişte plăsmuiri ale minţiilor lor pe care îi zeificau, iar astfel, fiecărui fenomen neînţeles a început să i se atribuie câte un artizan (nu este necesară cine ştie ce spirit de observaţie pentru a constata că în aproape toate mitologiile există câte un zeu al recoltei, al morţii, unul suprem ... etc.). Creştinismul însă, a proclamat un zeu unic, iar în acelaşi timp a afurisit zeităţiile existente, numindu-le demoni, născociri ... etc. Aici, creştinismul s-a lovit de necesitatea unui shift of power, astfel toate atributele şi puteriile celorlalţi zei au fost cumulate într-unul singur, un zeu suprem, un Domine Deus, astfel, toate explicaţiile veneau de la şi prin acesta. Însă, asta s-a întâmplat acum mult timp. Pe măsură ce timpul a trecut, omul a găsit, prin metoda ştiinţifică, răspunsul la multe din întrebările care l-au măcinat : de unde venim, de ce murim ... etc.

De ce este incompatibil creştinismul cu cunoaşterea ? Datorită simplului fapt că ştiinţa însăşi, prin răspunsurile date la întrebările fundamentale (net superioare celor date de creştinism) a adus la deteriorarea importanţei lui Dumnezeu, din Domine Deus ajungând un God of the gaps, un zeu care încă mai există datorită incapacităţii (momentane) a ştiinţei de răspunde la unele întrebări.

Mai mult, această incompatibilitate este prezentată metaforic în Biblie.


16. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: "Din toţi pomii din rai poţi să mănânci,
17. Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!

Din această poveste putem să tragem două concluzii :

1.Dumnezeu se afirmă răspicat împotriva cunoaşterii.
2.Cunoaşterea "binelui şi a răului" pe cale personală a fost condamnată cu scopul ca clerul să impună standardele sale în materie de etică.

Şi de aici problema centrală : creştinismul, prin toate acţiuniile de apărare a lui Dumnezeu nu face altceva decât să se opună ştiinţei, cunoaşterii empirice a lumii în care suntem, din moment ce Dumnezeu reprezintă ceea ce nu este cunoscut. Datorită în mare parte acestui fapt, desconsider creştinismul şi tot din acest motiv, el nu este compatibil cu o societate axată pe valori ştiinţifice şi iluministe. Dacă mulţi cred că ar trebui ca ştiinţa să fie schimbată astfel încât să nu intre în dispută cu creştinismul, eu zic că ar trebui procedat invers : nu este nimic ne-în-regulă cu ştiinţa, datorită metodei ştiinţifice am ieşit din Evul Mediu, problema este acea culegere de dogme antice numită creştinism.
Ce propun ? Să nu mai divinizăm necunoscutul, să nu mai pretindem că este ceva mai mult decât este şi să abandonăm orice prejudecată religioasă care ne împiedică de la a-l explora. Trebuie să adaug ce spunea Augustin :


Ce făcea Dumnezeu înainte de a crea cerul şi pământul ?

Pregătea gheena cea adâncă pentru cei ce cercetează.

După acest concept se mai ghidează şi în ziua de azi creştinismul, anatemizarea cunoaşterii. Trist este faptul că extrem de puţini creştini chiar conştientizează acest lucru şi îşi pun întrebarea : De unde această repulsie, această frică ? Nu ar trebui ca Dumnezeu să încurajeze cunoaşterea ?

Însă cel mai trist este faptul că aceste întrebări rămân nelămurite de religia ce se proclamă a avea răspunsul la toate, faptul că aceaşi religie care se declară a fi drumul către înţelepciunea şi împlinirea supremă insistă cu înverşunare să-şi ţină adepţii într-o stare de ignoranţă şi continuă să nege realităţi dovedite în favoarea miturilor care au consacrat-o.

11 comentarii:

  1. Excelent articolul. Să punctăm câteva idei: nu numai creştinismul suferă de aceste hibe, toate religiile pretind o anumită cunoaştere, de obicei de sorginte divină. Din acest motiv, de altfel, religiile se perimează şi devin din ce în ce mai puţin "interesante", pentru că apar altele, mai "sofisticate" şi care înglobează noul nivel de cunoaştere general acceptat de masa de credincioşi. Aşa cum creştinismul a "înlocuit" cedinţele precreştine va apare o altă religie, probabil ceva de genul Inteligent Design combinat cu Scientologia sau Baha'i, ce va înlocui creştinismul.
    De unde frica de cunoaştere? Este specifică tuturor religiilor: teama de concurenţă în ultimă instanţă. Accesul la cunoaştere, altul decăt cel prestabilit prin protocolul religios, comportă un risc incontrolabil. Decât să "manageriezi" acest risc este mai eficient să îl elimini înfierând cunoaşterea prin alte metode.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cât se poate de corect, dar în legătură cu viitoarea religie supremă, dacă va fi, cred că o să fie un amestec de budism zen şi scientologie cu influenţe deiste, care să nu se opună ştiinţei

    Cred sau sper, nu ştiu : )

    În orice caz, religiile retrograde ca cele avraamice au zilele înumărate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema nu e ca se joaca de-a Dumnezeu, problema e ca omul face chestii care au efecte secundare de multe ori ignorate, fiindca suntem prea optimisti. Industrializarea a fost foarte optimista si uite cum distruge toata planeta.

    "desconsider creştinismul şi tot din acest motiv, el nu este compatibil cu o societate axată pe valori ştiinţifice şi iluministe"

    inseamna ca nu stii istorie. Iluminismul este nimic altceva decat o perspectiva crestineasca, o credinta in progres. Si comunismul e tot o credinta iluminista, tot bazata pe mirajul progresului.

    Plus ca tu ce faci aici e un fel de solipsism, de parca nu exista alta forma valida de cunoastere in loc de cea stiintifica? Sa nu fim naivi.

    RăspundețiȘtergere
  4. "inseamna ca nu stii istorie. Iluminismul este nimic altceva decat o perspectiva crestineasca, o credinta in progres."
    Argumentează. Chiar şi dacă ar fi o perspectivă creştină, acest lucru ar fi total irelevant

    E ca şi cum ai spune : "Nu sunt deloc de acord cu metoda de guvernare a greciilor antici şi nici cu democraţia deoarece este tot o metodă de guvernare de la grecii antici."

    "Si comunismul e tot o credinta iluminista, tot bazata pe mirajul progresului."
    Şi ?

    "Plus ca tu ce faci aici e un fel de solipsism, de parca nu exista alta forma valida de cunoastere in loc de cea stiintifica? Sa nu fim naivi."
    Nu mai visa solipsişti verzi pe pereţi. Cât despre cunoaştere, zi-mi cui se datorează existenţa calculatorului la care scriu acum ? Metodei ştiinţifice sau a discuţiei logice aristoteliene ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum sa fie irelevant, tu spui ca Iluminismul nu e compatibil cu religia crestina. Dar istoria nu arata asa ceva, ci faptul ca e o continuare a crestinismului pe cai seculare.

    Cui se datoreaza existenta calculatorului? Ingeniozitatii unor oameni care vroiau sa construiasca unelte de razboi si apoi au scos computerul. Si lui Leibniz, filozoful si matematicianul care a inventat codul binar folosit de aproape toate computerele. Deci lasa-ma cu metoda stiintifica - caci nu e chiar asa metoda cum ti se pare.

    Nu e chiar asa usor sa delimitezi 'metoda stiintifica'. E mai mult o confectie facut de altii decat oamenii de stiinta.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Cum sa fie irelevant, tu spui ca Iluminismul nu e compatibil cu religia crestina."

    Ai scos pe guriţă un straw man cât tine de mare. Am spus că "[creştinismul]nu este compatibil cu o societate axată pe valori ştiinţifice şi iluministe". Este foarte uşor de observat treaba asta.

    "Cui se datoreaza existenta calculatorului? Ingeniozitatii unor oameni care"

    Ete na, te pomeneşti că au primit schiţele calculatorului prin revelaţie de la 'Mniăzău. Ingeniozitatea nu e de ajuns. Ingeniozitatea ne-a adus focul, roata ... etc.

    Jură-te cu mâna pe inimă că LHC-ul a fost făcut din pură ingeniozitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma enerveaza tijii...
    Cine te-a invatat pe tine sa pui puncte-puncte inainte de etc? :)
    Cel mai reusit la articolul asta este... grafica:)
    Are dreptate Lex, pe de o parte, ca oamenii maniaci de cunoastere disconsidera consecintele...
    Dar nu stiu unde ai vazut tu religia sa aiba pretentia de a oferi cunoastere stiintifica... pur si simplu nu asta este obiectivul religiei.
    Faptul ca oamenii au invocat nişte plăsmuiri ale minţiilor lor pe care îi zeificau, iar astfel, fiecărui fenomen neînţeles a început să i se atribuie câte un artizan... e pur si simplu ce faceau oamenii, nu e vina crestinismului. Ai gasit tu ca a zis Iisus ca ploua cand plange nu stiu ce zeu?
    Faptul ca exista povesti ale creatiei are... pur si simplu alt rol, nu acela de a da o marturie exacta... ci de a fixa omul in cadrul creatiei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai uitat să adaugi "părerea mea !" : )

    RăspundețiȘtergere
  9. N-am uitat, ci am omis:)
    Evident... daca e parerea mea, automat asa e!

    RăspundețiȘtergere
  10. Un comentariu asa de prost si lipsit de un minim continut logic nu am mai citit de mult.
    Nici nu merita sa porti o discutie la un nivel asa de jos.
    Nici macar nu intelege raportul om/Cosmos,om/DUMNEZEU,limitele si ratiunile existentei umane.
    Interdeictia data lui Adam este cel putin ciudata.
    Daca parintii tai iti spuneau cand erai mic sa nu bagi degetele in priza,ca poti sa patesti ceva rau,sau chiar sa mori curentat,era o interdictie de a cunoaste ?
    Si tot asa o tii langa,dovedind ca nu intelegi nimic din frenomenul religios.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Un comentariu asa de prost si lipsit de un minim continut logic nu am mai citit de mult.
    Nici nu merita sa porti o discutie la un nivel asa de jos."
    Pretinzi că sunt ilogic dar în schimb ai şi început cu argumente ad hominem. Jalnic.

    "Nici macar nu intelege raportul om/Cosmos,om/DUMNEZEU,limitele si ratiunile existentei umane."
    1.Demonstrează existenţa lui "DUMNEZEU".
    2.De unde dracu' şti tu care sunt limitele existenţei umane, mânca-te-ar tata de profet omniscient ce eşti ?

    "Daca parintii tai iti spuneau cand erai mic sa nu bagi degetele in priza,ca poti sa patesti ceva rau,sau chiar sa mori curentat,era o interdictie de a cunoaste ?"
    Continui să mă amuzi cu ilogica ta exuberantă relevată aici prin talentul la a compune analogii aiuristice.
    În plus, încurci cunoaşterea cu supravieţuirea că doar nu se numea "Copacul Supravieţuirii" pomul din care au mâncat Adam şi Eva :)

    "Si tot asa o tii langa,dovedind ca nu intelegi nimic din frenomenul religios."
    Ba nu, tu faci dovada ipocriziei religioase interpretând propria religie după bunul plac ca nu cumva să dai cu nasul de realitate : Dumnezeu şi Biblia sunt minciuni neruşinate iar creştinismul este religia scalivilor.

    Nu îmi spui mai mult decât zecile de fanatici religioşi cu care am avut o(n)/(r)oarea de a discuta pe net.

    RăspundețiȘtergere