Cleopa Reloaded


Din momentul în care am abandonat teismul, am simţit o sete acută de cunoaştere (poate că toţi de-convertiţii sunt de acord cu mine aici), sete care nici acum nu am putut-o explica. Probabil din cauza faptului că muşcasem momeala bisericii şi abordam aceaşi viziune îngustă anti-cunoaştere iar acum, vroiam să compensez, sau probabil din cauza faptului că îl plasam pe Dumnezeu oriunde se ivea o lipsă cognitivă, chiar nu ştiu. În orice caz unul din domeniile mele preferate de după de-convertire era teologia creştină, mai ales cea ortodoxă. Această treabă am reuşit până la urmă s-o explic, pur şi simplu voiam să studiez fosta mea religie dintr-un punct de vedere obiectiv.

Ei bine, aici am găsit un amalgam de gentlemani, care mai de care devotaţi trup şi suflet dreptei credinţe. Ţin minte că din toţi acei distinşi domni l-am remarcat pe unul din ei, nu numai din cauza priviriilor lui de viţel, ci şi din cauza porumbeilor pe care îi debita fără preget. Da, vorbesc despre arhimandritul Ilie Cleopa, numit "Părintele Cleopa" de către credincioşi.

Cititorul obiectiv care se încumetă să urmeze periplul duhovnicesc ale pildelor lui Cleopa va găsi un talmeş-balmeş de povestioare cretine care au darul de provoca câteodată râsul isteric, câteodată plânsul (de milă). În orice caz, cititorul va avea mari dubii în ceea ce priveşte luciditatea intelectuală a autorului, agoniile lui cerebrale manifestându-se sub diferite forme, de la profeţiile în legătură cu Anticristul, până la tablete de intoleranţă religioasă.

Vorbesc "cu păcat" ? You be the judge.

"Prostii! La Apocalipsă, dacă ceri tu 666, eu îţi cer ţie „jivină gândită“ şi „cal galben“ şi „cal roib“ şi „cal negru“ şi „cetatea care naşte“. Cetatea se face femeie şi naşte. Ia să-mi spui tu mie ce-s acelea? Cele şapte cupe ale mâniei lui Dumnezeu, cele şapte trâmbiţe, ce-s acelea? Păi spune, măi! Cea mai blestemată sectă din lume, care ne ameninţă, este secta iehoviştilor. Ce hule grele aduc ei împotriva dumnezeirii! Ei nu cred în Hristos. Este o sectă politică iudaică, care luptă împotriva creştinismului şi încearcă să atace dogma Preasfintei Treimi, căci despart pe Tatăl de Fiul şi de Sfântul Duh. A fost vreodată Tatăl fără Cuvânt ?"

Eu nu văd în Martorii lui Iehova decât o simplă sectă care lasă fluturaşe în cutiile de scrisori, nicidecum o organizaţie diabolică anti-creştină. Care este problema ? Din cauza promovării unor astfel de neghiobii la rang de vorbe sfinte, infailibile, nu mai este decât un singur pas până când un extremist ortodox cu pitici pe creier intră peste o familie de "iehovişti" şi îi omoară în sânge rece, fără ezitări, pentru că astfel crede el că îşi apără credinţa.

"Sectarii însă prin cuvântul «Biserică», înţeleg comunitatea credincioşilor, pe când noi, ortodocşii, înţelegem că puterea disciplinară o are numai ierarhia superioară a Bisericii, deoarece ştim precis că Hristos, Mântuitorul nostru, numai apostolilor le-a dat puterea de «a lega şi a dezlega» sau, în general, «toată puterea»."

Conceptia primitivă si teocrată specifică ortodoxiei : oamenii nu au dreptul să gândească pentru ei, biserica trebuie să le spună ce să facă şi ce să gândească. Idealul : o ţară de zombi.

"... trupurile oamenilor credincioşi sunt lăcaşuri ale Duhului Sfânt care locuieşte în ele, apoi că acelaşi Duh Sfânt prin trupurile sfinţilor face minuni, atât cât sfinţii sunt în viaţă, cât şi după moarte. O dovadă că trupurile sfinţilor şi după moarte au putere de la Dumnezeu de a face minuni ne-o dă Sfânta Scriptură, arătându-ne că oasele Proorocului Elisei învie un mort (IV Regi 13, 21)."

Gândirea critică şi scepticismul sunt afurisite lăsând loc povestioarelor biblice. Această ipocrizie neruşinată se poate vedea la majoritatea teologiilor şi a oamenilor religioşi din România. Înceea ce priveşte Big Bang-ul, evoluţia şi alte teorii ştiinţifice irefutabile care le contrazic dogmele religiei, ei aplică un scepticism extremist (negaţionism), în timp ce miturile ce stau la baza religiei lor sunt acceptate imediat, fără nici o urmă de reţinere.

"Deci răul din draci acesta este: poftă fără minte, închipuire pripită şi mânie fără judecată. Asta înseamnă 666! „Şi va veni o sectă la sfârşitul lumii, zice Sfântul Andrei, care nu va face cruce şi le va pune Antihrist pecetea pe mâna dreaptă şi n-o vor ridica la frunte; că fruntea este partea raţională a sufletului, adică mintea“.

Cleopa îi îndeamnă pe credincioşi să vadă în instinctele lor animalice (ceva cu totul normal, având în vedere că noi am evoluat din animale) decăderea iminentă a omului, venirea Anticristului, sporind frica paranoică, astfel credinciosul ajunge să se dispreţuiască pe el însuşi, considerăndu-se părtaş la sfărşitul lumii.

Imbecilităţiile sunt nenumărate şi nu am timp să la tâlcuiesc pe toate, iar unele, pur şi simplu trebuie încadrate la categoria NO COMMENT.

"Sufletul nostru are trei parti :
- partea rationala, este deasupra sanului stang pana la furca pieptului;

- partea manioasa, este in mijlocul inimii, si
- partea poftitoare, care este din mijlocul inimii pana la buric. Toate aceste trei parti ale sufletului nostru au virtutile lor, patimile si visele lor. Trebuie sa le cunosti care sunt din partea rationala, care din partea manioasa sau din partae poftitoare."

"Sfintii Parinti ai Patericului, marii sihastri care traiau numai cu radacini in pustie, aveau adesea lupta cu diavolii.
La unul a venit diavolul in chipul lui Hristos si el isi cauta de lucru, ca lucra la cosnite. Acela stralucea ca soarele iar batranul inchidea ochii. Si-a strigat :
- Batranule, da uita-te la mine !
- Dar cine esti tu ?

- Dar nu vezi ca eu sunt " Hristos " ? Si acela inchidea ochii mai tare ;
- Eu sunt pacatos, a zis el, si nu sunt vrednic sa vad pe Hristos.

- Ei, batranule blestemat, m-ai cunoscut ! Si a si fugit, ca a vazut ca l-a cunoscut."


"Am avut mai demult cateva femei baptiste tocmai de la Abrud-Alba. Doua au facut cruce. De 30 de ani erau baptiste. Una a zis :
- Parinte nu fac cruce !

- Fa cruce ! ii spun.

- Nu fac, nu pot ridica mana in sus !

- Ti-a pus diavolul pecetea, de aceea n-o mai ridici ! Fa cruce femeie si vei vedea puterea lui Dumnezeu 1
- Nu, ca nu pot ridica mana !
Si eu ii iau mana dreapta si-i fac cruce de trei ori pe fata.
- Valeu ! Valeu ! Acum am putut-o ridica !
Asa a fugit de la dansa diavolul care o stapanea.
- Vai, tare ma simt usoara !
- Da ! Acum s-a dus dracul de pe mana ta !
Apoi am marturisit-o si s-a intors din nou la Biserica. Vedeti puterea Sfineti Cruci ?"

Da, o văd prin prisma istorică, prin faptul că mii şi mii de oameni au murit în chinuri groaznice. Iar faptul că mii şi mii de oameni o venerează şi o sărută zilnic mi se pare absolut dezgustător.

Când le-am povestit unora constatăriile mele, toţi mi-au zis în linii mari acelaşi lucru : "Nu ai cum să te compari cu un om de asemenea sfinţenie şi să te miri că spusele lui sunt ciudate, gândeşte-te că omul acela a trăit în pustnicie şi a fost călugăr atâţia ani". Explicaţiile de tipul ăsta nu prea m-au mulţuimit iar eu încă eram în dubii dacă Cleopa chiar era în deplinătatea facultăţiilor mentale, însă materialele video cu el nu au mai lăsat loc pentru dubii şi mi-au confirmat suspiciunile. Aici sunt două astfel de materiale în urma cărora am primit "revelaţia".





Ăsta este idealul la care tind credincioşii ortodocşi ? Chiar nu ştiu ce este mai scary, delirurile unui bătrân fundamentalist, sau cei care îl consideră sfânt din cauza acestor tâmpenii şi care îl ridică în slăvi de genul :

nectaria a spus pe 07 iunie 2010:
Parintele meu drag! Daca mar lua si pe mine cu Sfintia Sa in Rai...


Să fim sinceri, omul acesta nu avea nevoie de mânăstire şi rugăciune, avea nevoie de un sanatoriu şi de o medicaţie straşnică. Cred că nu i-ar fi stricat niţel Prozac.

43 de comentarii:

  1. Frumos, frumos. Era și timpul să se privească cu mai mare atenție zicerile ”sfântului” părinte.

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.logosfera.ro/2010/07/iadul-lui-ilie-cleopa/ - din cugetarile aceluiasi "geniu crestin"

    RăspundețiȘtergere
  3. Corul neputincioșilor la munte și la mare. Raționalii tatii, ați experimentat vreodată pustnicia? Ați participat la vreo slujbă de exorcizare? Ați îndurat vreodată atacuri demonice? Voi chiar credeți șă aștept ca cele cca. 2000 de ani pline de lupte și mărturii confirmate și de propria experiență, să fie "aprobate" de niște hăbăuci, șoricei de bibliotecă, cărora le e frică și de umbra lor? Vai mămăliga voastră, plini de părere de sine, viteji din taste... Să vă vadă tata la VAI-ul care se apropie de Romănia mai întâi și de restul lumii apoi......

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai incercat cu Rudotel? Xanax? Prozac?
    Sigur ca terapia e cea mai buna. Iar combinata cu medicatie poate face minuni.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim
    Daca tu chiar crezi ca Dumnezeu exista si chiar crezi ca ateii vor ajunge in Iad (asa cum mananca rahat toti pustnicii crestini de 2000 de ani incoace) atunci ateii sunt neinfricati, caci se pun contra tocmai creatorului universului. Deci ori nu crezi "pe bune" in Dumnezeu (si maninci rahat in stil crestin ca si Cleopa) ori ateii nu sunt fricosi (si maninci rahat in stil crestin ca si Cleopa) ori ai o lista lunga de disonante cognitive (in stil crestin) si ne-ai dezvaluit una din ele.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Logosfera
    Ești de-o incosecvență logică inadmisibilă pt. cineva care se consideră ateu și rațional. "Spus-a cel nebun întru sine:«Nu este Dumnezeu»"nebunia nu e curaj. Dpdv creștinesc, n-am cum să vă consider curajoși, ci nebuni. Iar voi n-aveți cum să vă autoconsiderați curajoși pt. că înfruntați ceva care în viziunea voastră este inexistent.
    Eu nu cred că ateii vor ajunge în iad, ci cred că toți cei care simt mânie și doresc răul unuia sau mai multor ființe umane, indiferent de pretext, sunt deja în iad. Pot să se numească ei creștini, atei, ierarhi, preoți sau monahi, n-au niciun folos din simplul nume cu care se identifică. "Binele pe care doriți să vi-l facă vouă oamenii, acela faceți-l voi lor". Învățătura asta nu e rea, pentru că niște neterminați, chiar majoritari fiind și care se consideră creștini(pot fi chiar eu unul din aceia) fac pe de-a-ndoaselea...

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonimule, du-te si te culca. Langa Cleopa.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim
    Deci recunosti ca ai mancat rahat cand ai spus ca ateii sunt fricosi. Felicitari pentru consistenta crestina totusi... dupa ce mii de ani preotii religiei pe care o aperi au spus ca Iadul este X tu spui ca Iadul e Y.

    PS: Daca-ti dau citate din Harry Potter ca sa-ti arat ca zburatul pe cozi de matura e un mijloc viabil de deplasare ce vei spune?... eh... exact asta spun si eu cand imi spui ca in Biblie necredinciosii sunt nebuni.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Raționalii tatii, ați experimentat vreodată pustnicia?"

    Da, pustnicia îţi fute mintea, exact ca în cazul lui Cleopa. Doar pentru că unu' a decis să fie pustnic şi să fie condamnat la nebunie, nu îl face altceva decât nebun.

    Când aud că Cleopa ar fi sfânt sau idioţenii dinastea, îmi vine să vomit ... pe Biblie !

    RăspundețiȘtergere
  10. "... dupa ce mii de ani preotii religiei pe care o aperi au spus ca Iadul este X tu spui ca Iadul e Y."

    Există rai/iad ca pregustare, aici și acum, pt. toți ucenicii Domnului/lepădații de Dumnezeu și raiul/iadul desăvârșit atunci când trupul își va da obștescul sfârșit, ne mai împiedicând sufletul să simtă rodul faptelor inimii...

    RăspundețiȘtergere
  11. Vă rog să nu deraiaţi de la subiect folosind postulate religioase bazate pe speculaţii, nu de alta, dar vor fi şterse.

    Vă mulţumesc pentru înţelegere : )

    RăspundețiȘtergere
  12. @adrianS spunea:"Când aud că Cleopa ar fi sfânt sau idioţenii dinastea, îmi vine să vomit ... pe Biblie !"
    vezi că are pezevenghiu leac pt. tine

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu mersi, se pare că altcineva are nevoie : )

    RăspundețiȘtergere
  14. @adrianS spunea...
    "Nu mersi, se pare că altcineva are nevoie : )"
    E clar, suferi de personalitate dublă. Fuguța la farmacie

    RăspundețiȘtergere
  15. Ahaaaa ! Deci aşa spun mai nou religioşii ortodoxoizi la cei care refuză să intre în lumea lor imaginară cu îngeri, Dumnezei şi tărâmuri fermecate.

    Interesant, trebuie neapărat să notez simptomele acestea ale virusului religios, poate o să iau Premiul Nobel pentru medicină : )

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonimul de mai sus nu și-a mai luat medicamentele.
    Aveți grijă, că face urât, și acușica vă duce la ZombieJesus să vă taie!

    RăspundețiȘtergere
  17. eu zis sa vorbim frumos cu anonimul sa nu ne dea vreun atac demonic ,ca nu de alta da' e mai tare ca superbacteria care nu raspunde la antibiotice :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Atacurile demonice nu sunt o ameninţare. Eu mă tem mai degrabă de atacurile energetice ale lui Pavel Coruţ : )

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  20. spui asta pentru ca nu ai trecut prin experienta unui atac demonic!
    offtopic:domnu' adi?si aici?ah,omu' asta e asemanator unei pandemii nu gripa porcina...

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  22. Vai câtă dragoste creştinească Adriane ! Mă uimeşti ! Cât despre sex oral, îl poftesc pe Iisus să se transforme într-o tipă trăsnet şi să mă trateze cum vrei tu să te trateze iehoviştii, mormonii şi ateii : )

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu vreau sa ma trateze nimeni in niciun fel:)
    Urarea era adresata in special ateistilor... dar la modul abstract... fara vreo legatura cu mine:)

    RăspundețiȘtergere
  24. Ha-ha! Ce tare... acum am citit si articolul si am vazut ca era ceva vorba si de iehovisti :)
    Desigur, n-am nimic impotriva lor...chiar ii gasesc simpatici, au desfiintat cateva tampenii din crestinismul standard... dar le-au inlocuit cu altele:)
    Mormonii insa sunt extrem de prosti.
    Ma tem, din cate vad, ca nici ateistii nu sunt insa mai breji:)
    In legatura cu Cleopa... 86 de ani si imi parea in stare exceptionala, fizic si intelectual... e foarte profunda faza cu "a avea mereu moartea in fata", e un laitmotiv al existentialismului crestin, o intalnesti si la "anxietatea", boala de moarte a lui Kierkegaard. Poti sa citesti, ca sa vezi la ce se referea. Nu intentionez sa ii iau gratuit apararea, deoarece am putina simpatie pt ortodoxie. Dar este foarte profunda faza cu "a avea mereu moartea in fata"... de fapt, nu ma mira ca te amuza, deoarece n-ai inteles-o:)

    RăspundețiȘtergere
  25. "In legatura cu Cleopa... 86 de ani si imi parea in stare exceptionala, fizic si intelectual..."
    Serios vorbind, mi-a murit acum 2 săptămâni o rudă care ce-i drept, nu împlinise încă 86, dar era mult mai sănătos la cap ca Cleopa.

    "Dar este foarte profunda faza cu "a avea mereu moartea in fata"... de fapt, nu ma mira ca te amuza, deoarece n-ai inteles-o."
    Pur şi simplu vreau să-mi trăiesc viaţa nu vreau să mă gândesc la moarte, nu de alta, dar nu vreau să-mi stric ziua cu gânduri negre.

    RăspundețiȘtergere
  26. "Serios vorbind, mi-a murit acum 2 săptămâni o rudă"
    Odihneasca-se in pace! Totusi... irelevant. Am zis eu ca Cleopa o fi fost cine stie ce pustnic supranatural?
    "Pur şi simplu vreau să-mi trăiesc viaţa nu vreau să mă gândesc la moarte"
    Ti-am zis ca... e mai profund decat pare ceea ce zice el... adica, sper. Eu am banuit ca sintetiza o tema a existentialismului crestin... care este mult mai complexa si nu inseamna sa te gandesti la moarte pur si simplu;)

    RăspundețiȘtergere
  27. "Am zis eu ca Cleopa o fi fost cine stie ce pustnic supranatural?"
    Nu, dar ai spus că ţi se părea într-o formă excelentă.

    "Eu am banuit ca sintetiza o tema a existentialismului crestin... care este mult mai complexa si nu inseamna sa te gandesti la moarte pur si simplu"
    Ai cam multe aşteptări de la Nea Cleopa. Din mai multe explicaţii, o prefer pe cea mai simplă, adică pur şi simplu era senil : )

    E ca şi cum aş strânge vorbele lui Badea Gherghe şi aş spune : "Vedeţi, el vorbea de fapt despre fenomenologia lui Husserl !". Dacă n-ai prins ideea, ţi-o spun mai clar : este foarte uşor să interpretezi post-hoc spusele unui om în orice fel îţi convine. La fel merge treaba şi cu Nostradamus şi codurile biblice.

    RăspundețiȘtergere
  28. Hm... nu sunt de acord ca este explicatia mai simpla sa il consideri senil.
    Asta presupune sa cunosti destul de multe despre el, starea lui de sanatate, mediul in care traia, conditiile interviului etc... nu doar sa te uiti la un clip.
    In plus, a avea anumite asteptari poti sa coroborezi cu alte informatii bibliografice... ce a scris, alte interviuri etc.

    RăspundețiȘtergere
  29. "Hm... nu sunt de acord ca este explicatia mai simpla sa il consideri senil.
    Asta presupune sa cunosti destul de multe despre el ..."
    ...în timp ce ipoteza conform căreia era un iluminat, un semi-sfânt implică mult mai multe presupuneri. După raţionamentul tău, nu avem cum să ştim nici dacă Nietzsche chiar era nebun în ultimii ani de viaţă.

    RăspundețiȘtergere
  30. Cleopa sfant? Asta este o exagerare... nu stiu cine a zis asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  31. http://garduldefier.wordpress.com/

    Amice,nu-mai imi trimite mailuri in care dai dovada de accese puternice de isterie.Dobitocul,erai chiar tu.Se pare ca te prinzi cam greu,paranoia este de vina?!?Cantitati neglijabile ca tine se gasesc la tot pasul.

    "Zi-mi că poate îi iau pe făraş într-o postare viitoare pe leginoarii ţai împuţiţi."

    Ideea aceasta numai un copil de 10 ani o poate avea.Pe viitor,te rog sa numai imi trimiti mailuri care frizeaza ridicolul.Esti liber sa scrii tot ce doresti.De un om nebun trebuie sa-ti fie mila,saracul de el fara voie face anumite lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  32. Pe viitor ai grija sa-ti controlezi limbajul.Iti spun acest lucru din postura unui jurist.Daca pe acest blog,va aparea ceva defamiator,injurios sau calomnios,la adresa "imputitilor de legionari",ne rezervam dreptul de-a te actiona in judecata."Gardul de Fier" este administrat de catre mai multe persoane.

    RăspundețiȘtergere
  33. "Amice,nu-mai imi trimite mailuri in care dai dovada de accese puternice de isterie."

    Eu ? Ţi-e bine, tată ? Nici măcar nu te cunosc, darămite să-ţi trimit mailuri.

    "Ideea aceasta numai un copil de 10 ani o poate avea.Pe viitor,te rog sa numai imi trimiti mailuri care frizeaza ridicolul."

    Văd că tu te porţi ca un copil de 10 ani, minţind cu neruşinare.

    "Pe viitor ai grija sa-ti controlezi limbajul.Iti spun acest lucru din postura unui jurist.Daca pe acest blog,va aparea ceva defamiator,injurios sau calomnios,la adresa "imputitilor de legionari",ne rezervam dreptul de-a te actiona in judecata."Gardul de Fier" este administrat de catre mai multe persoane. "

    Vă rog nu mai faceţi speculaţii sălbatice. Prin "legionari împuţiţi" nu mă refeream la niciunul din voi, mă refeream la Garda de Fier. Trimiteţi-mă pentru asta în judecată, hai ! Poate reuşiţi să mă trimiteţi în judecată şi pentru "vorbe defăimătoare, injurioase sau calomnioase" la adresa Al-Qaeda sau la adresa lui Hitler. Nu vedeţi că aţi ajuns de tot rahatul, cenzurând tot ce nu vă convine vouă ?

    RăspundețiȘtergere
  34. Ba, sa nu dea cumva dracu sa zici ceva de Al-Qaeda sau Bin Laden, ca te reclam la Secu!

    Legionarii astia de azi suge pula... ca aia de pe vremea lu Antonescu erau eroi:)

    RăspundețiȘtergere
  35. Nu au decât să mă reclame la Curtea Supremă !

    RăspundețiȘtergere
  36. "tie nu iti pare rau ca o sa mori?
    Adica... tot ce gasesti tu agreabil, laolalta cu restul... vor disparea. Nu va mai fi NIMIC.
    Iti imaginezi asta?"
    Da, conştientizez treaba asta. Sper ca atunci când o să mor să-mi văd copii împliniţi şi să fi adus o contribuţie într-o mică sau mare măsură omenirii. În acest caz o să mor fericit şi fără părere de rău.

    RăspundețiȘtergere
  37. Desigur, 2 atitudini sunt cele mai comune:
    1. E natural sa mori, deci n-am de ce sa imi para rau.
    Asta evident este culmea autodeziluzionarii. Cam toate lucrurile care se intampla sunt naturale (nu sunt supranaturale)... totusi despre majoritatea putem judeca ca sunt bune sau rele.
    Este, in ultima instanta, o fuga de responsabilitate: evident ca moartea e cel mai rau lucru care se intampla.
    2. Fixarea unor scopuri subiective... familie si alte alea.
    Dar oricat de multe lucruri ar face omul pentru satisfactia sa si chiar si a altora pe toata durata vietii sale... tot nu compenseaza suficient `raul` ca va muri.
    In fond, daca iti vezi copiii impliniti si ca ai adus o contributie omenirii... ce e mare lucru in asta? Tot o sa moara si copiii si omenirea... si toti or sa sufere de drama vietii umane si nu se va diminua cu nimic suferinta oamenilor data de faptul ca vor muri!

    RăspundețiȘtergere
  38. Pe de alta parte, si Cleopa era animat de obiectivele sale personale, de natura sa ii stearga tristetea iminentei mortii.
    Imi pare, totusi, din seninatatea lui, ca atitudinea asta functiona destul de bine; in concluzie ca un om religios ar intampina moartea cu ceva mai mult optimism si mai putina tristete decat un ateist.
    Esti de aceeasi parere?

    RăspundețiȘtergere
  39. "in concluzie ca un om religios ar intampina moartea cu ceva mai mult optimism si mai putina tristete decat un ateist."
    Un om religios este mai optimist doar pentru ca spera sa ajunga dupa moarte intr-un tărâm magic halucinat de teologi de-a lungul timpului, la fel de realist ca tărâmul zmeilor din basmul cu Prâslea.

    Fi serios, creştinismul învaţă oamenii că tre' să fie docili şi supuşi că vor fi răsplătiţi după moarte, o mentalitate de sclav autentică.

    Îţi pun şi o întrebare întrebătoare : de unde şti că n-o să ajungi după moarte în tărâmul omuleţilor de turtă dulce ?

    RăspundețiȘtergere
  40. Doar intamplator am luat exemplul lui Cleopa, dar nu pt crestinism... ci pt `misticism`.
    Motiv pt care m-am referit la `om religios`, presupunand ca un calugar este serios cu religia... nu din spirit de turma, ca `credinciosii`.
    Cu siguranta, cineva care isi dedica intreaga viata religiei va avea cu totul alta perspectiva asupra vietii si mortii... decat cineva care dedica doar cateva ore duminica si de sarbatori...
    Ma refer in baza acestei motivatii (care il determina pe mistic la atitudini mult mai `extreme` decat pe credinciosul obisnuit)... ca atitudinea sa in fata mortii va fi mult mai optimista decat a cuiva caruia aceasta motivatie ii lipseste (includ aici si credinciosii obisnuiti).

    RăspundețiȘtergere
  41. Cleopa era un imbecil fundamentalist cu mintea pe câmpii. Să îţi dau citate din el unde numeşte hinduiştii şi budiştii rătăciţi care se închină la demoni ?

    Cât despre faza cu moartea, cred că ar trebui să încheiem aici. Există oameni cu frică de moarte şi fără, iar religia nu face decât să îi ajute pe cei cu frică de moarte să treacă peste aceasta făcându-i să creadă în existenţa unui tărâm fantasmagoric care nu există.

    RăspundețiȘtergere
  42. popa asta e un pic idiot e obsedat de moarte si frica de ea si de un zeu anume, ma mir ca nu-i e frica de Budha...

    RăspundețiȘtergere