Dumnezeu şugubăţul


Ce m-am mai distrat atunci când am citit Biblia. Mă mai distrez şi acum când îmi amintesc cum diverşi cunoscuţi creştini care m-au îndemnat să citesc Biblia înainte să critic creştinismul, iar unii cu gândul că doar-doar cititul unei cărţi de folclor semi-agramate din epoca bronzului mă va convinge negreşit asupra existenţei unui zeu. După ce am citit-o, mi-am dat seama imediat că oamenii ăia chiar nu citiseră Biblia.

De ce ? Fiindcă orice om cu o gândire de secolul 21 va găsi toate prostioarele de-acolo de-a dreptul ridicole (cei cu gândire de epoca bronzului le vor găsi total plauzibile). Pur şi simplu nu are sens faptul că pe marele creator al universului, care a zămislit lumea asta în toate detaliile ei, îl doare undeva de ce mânânci, ce bei ş.a.m.d. Orice om normal la cap îşi va da seama că o asemenea fiinţă limitată ca Iahve a putut fi născocită numai de oameni limitaţi care credau că pământul este plat şi că a fost creat în 6 zile acum 6000 de ani.

Printre toate nonsensurile de-acolo am observat în special felul amator în care Iahve a încercat să-şi impună regulile. Fie că a interzis mâncatul din Pomul Cunoaşterii, fie că interzis băutul de vin, de fiecare dată a făcut-o prin sugestie negativă. Ca zeu omniscient ce e, ar fi trebuit să ştie negreşit că o astfel de abordare este din start sortită eşecului. Dar el procedează întocmai, dă fel de fel de indicaţii care sunt încălcate, iar apoi tot el face scandal că s-au încălcat poruncile date de el. E ca şi cum ai creşte un copil într-un mod total inefectiv iar pe urmă l-ai bate că nu se comportă cum vrei tu. Total aiurea.

Însă când vine vorba de justificare, apologeţii nu ştiu cum să se mai întreacă în tot felul de pseudo-explicaţii teo-ilogice. Oricât ar abera ei, un lucru este de neocolit : Dumnezeu ştie foarte bine că porunciile date de el nu vor fi respectate şi oamenii care le încalcă vor fi pedepsiţi pentru asta.

Zeu omniscient şi atotînţelept pe dracu'. Păcălici în toată regula !

6 comentarii:

  1. pai, de exemplu parintii mei m-au crescut ineficient si apoi tot ei imi reprosau chiar si lucruri pe care nu le facusem...ce te mira?

    RăspundețiȘtergere
  2. Reproşurile ca reproşurile, dar mă îndoiesc că te băteau cu parul pentru orice căcat pe care îl făceai, oricât de mărunt.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă până acum existau fanatici religioşi cu blog, acum a apărut o nouă specie de oameni, şi anume fanaticii anti-religioşi cu blog, cum ar fi ăsta al tău...şi mai sunt câteva.

    Dumnezeu NU a interzis în mod direct acele fapte, tocmai pentru a-i da omului libertatea de a alege între bine şi rău... Dumnezeu nu forţează pe nimeni să facă un anumit lucru...

    " Dumnezeu ştie foarte bine că porunciile date de el nu vor fi respectate şi oamenii care le încalcă vor fi pedepsiţi pentru asta. " --> Nimeni nu este fără de păcat, cu excepţia lui Dumnezeu, dar prin rugăciuni şi fapte bune se poate obţine iertarea divină pentru păcatele săvârşite.


    Cred că ăsta e cel mai slab articol scris de tine...din punctul de vedere al argumentelor prezentate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Te întrebi de ce Dumnezeu a dat cele 10 porunci...dar oare Guvernul de ce mai dă legi, că şi aşa foarte puţină lume respectă legile ţării...pricepi analogia ?

    Crede-mă că dacă oamenii ar respecta cele 10 porunci, am trăi într-o lume mai bună, fără războaie, crime, violenţe, etc. Dar din nefericire păcatele pun stăpânire pe oameni atunci când aceştia se îndepărtează de Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dacă până acum existau fanatici religioşi cu blog, acum a apărut o nouă specie de oameni, şi anume fanaticii anti-religioşi cu blog, cum ar fi ăsta al tău...şi mai sunt câteva.
    Ad hominem, început promiţător.

    Dumnezeu NU a interzis în mod direct acele fapte, tocmai pentru a-i da omului libertatea de a alege între bine şi rău... Dumnezeu nu forţează pe nimeni să facă un anumit lucru...
    Hai nu mă pune să trântesc Biblia pe masă şi s-o deschid la Romani 9:18-21 să-ţi arăt ce zice cartea ta sfântă de liberul arbitru.

    Nimeni nu este fără de păcat, cu excepţia lui Dumnezeu, dar prin rugăciuni şi fapte bune se poate obţine iertarea divină pentru păcatele săvârşite.
    Deci Dumnezeu ne caută nod în papură să-nţeleg ? What an asshole !
    Dacă aş fi în locul lui şi chiar mi-aş iubi creaturile, nu le-aş da sub nici un chip motive tembele ca să se simtă vinovaţi pentru că aş şti, în omniscienţa mea, că nu îi voi face deloc fericiţi, ba chiar îi voi face să se simtă mizerabili, nedemni şi paranoici.

    Însă zeul tău de Epoca Bronzului se pare că nu ţine cont deloc de treaba asta. Ori e de-a dreptul sadic ori e un păcălici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Te întrebi de ce Dumnezeu a dat cele 10 porunci...dar oare Guvernul de ce mai dă legi, că şi aşa foarte puţină lume respectă legile ţării...pricepi analogia ?
    Guvernele nu dau legi ca să menţină armonia, ci ca să ţină gloatele de sclavi sub control ca nu cumva să se răscoale împotriva stăpânilor de sclavi financiari. Pricep analogia acum :))

    Crede-mă că dacă oamenii ar respecta cele 10 porunci, am trăi într-o lume mai bună, fără războaie, crime, violenţe, etc.

    Să înţeleg că tu ai nevoie de un zeu să-ţi spună că e rău să furi, să omori, să violezi ? Nu te gândeşti la conseciinţele nefaste ale acestor acţiuni asupra celorlalţi ?

    Dar din nefericire păcatele pun stăpânire pe oameni atunci când aceştia se îndepărtează de Dumnezeu.
    Deloc. Moralitatea seculară este net superioară celei religioase. Ca ateu nereligios, înainte să îmi treacă prin minte să fac vreo boacănă, am ocazia să mă gândesc despre conseciinţele acţiunii mele. Mă gândesc pe calea asta la suferinţa pe care acţiunea mea ar putea să o pricinuiască şi asta e o motivaţie muuult mai bună decât "Dumnezeu vede tot", ştiind că mai apoi pot să mă căiesc bine-mersi şi să-mi văd de treabă.

    RăspundețiȘtergere